Drupal 8 Moduler Vecka 22, Onsdag – Configuration managament och deployments

Under denna lektionen kommer vi att gå igenom hur man exporterar och importerar konfiguration mellan olika miljöer. Vi kommer även att gå in på vilka miljöer man brukar att jobba mot. Utöver configuration och miljöer så kommer vi att kolla på hur man deployar upp kod från ett git-repo.

Dagens undervisning innehåller inga Slides.

Vi går igenom

  1. Vi börjar med att ta en titt på vilka olika typer av miljöer som man brukar använda i ett projekt.
  2. Hur exporterar man och hur importerar man konfiguration.
  3. Hur går en deploy till?

Övningar

Övning 1

I den första övningen så vill jag att ni ska sätta upp en ny sajt. Sajten ska innehålla två olika typer av innehåll, artiklar och blogg. Ni ska sedan exportera all konfiguration från er Drupal 8 Sajt. Detta gör ni under fliken ”export” på url ”/admin/config/development/configuration”. Importera sedan filen som du laddade ner under ”import”. När filen har importerats så ska ni göra lite olika ändringar på er sajt. Det kan tex vara att ändra sajten namn osv. När detta är gjort så ska ni gå tillbaka till configuration management och se vad skillnaden blir under ”View differences”.

 

Övning 2

I den andra övningen så ska vi (i mån av server) ladda upp vår test-sajt på en extern server. Detta ska ni göra via FTP. När detta är ska ni importera den befintliga databasen. När sajten är uppsatt och fungerar så ska ni importera er konfiguration. Verifiera sedan att er konfiguration är på plats efter import.

 

Övning 3 (extra)

Undersök någon gratistjänst för deployments (tex https://ftploy.com/). Testa de tjänster som ni upptäcker och försök få till en deployment från ett GIT-repo som är uppsatt på Github.

 

Om du jobbar hemma

Läs igenom resurserna och försök att göra övningarna ovan.

 

Referenser

0 votes